Sala-i-Martín analitza amb l’empresariat els reptes del 2024
a la 8a Jornada d’Internacionalització de
la Cambra de Comerç de Terrassa
Per al catedràtic, el gran desafiament, ara, per a les empreses és la innovació en la nova economia de la IA
Terrassa, 30 de maig 2024.- Més d’un centenar de persones han assistit aquest matí a la celebració de la 8a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa, que, en aquesta edició s’ha vertebrat sota el títol “Les incerteses del comerç Internacional per al 2024”.
La cita ha comptat amb una figura excepcional: el catedràtic en Economia i assessor principal en economia del Fòrum de Davos, el Sr. Xavier Sala-i-Martín, qui ha ofert la conferència inaugural de la Jornada, titulada “Els grans reptes”. Sala-i- Martín ha defensat en la seva exposició que “tenim la tecnologia que marcarà el nou model econòmic: la Intel·ligència artificial. Ara ens cal un Henry Ford, un empresari capaç de dissenyar com ha de ser la nova empresa per ser productiva en aquest escenari econòmic. Ara, la innovació és el gran desafiament de l’empresa”.
El catedràtic ha dedicat la primera part de la seva intervenció a fer un repàs de les grans incerteses mundials que afecten la internacionalització de les empreses. Incerteses dividides en quatre àmbits, tot viatjant des de la Unió Europea (EU) fins a Taiwan.
Així doncs, el primer escenari analitzat ha sigut la UE. El catedràtic ha destacat, d’una banda, l’evolució dels tipus d’interès que “seguiran més alts de l’esperat”. I d’altra, els resultats de les eleccions nord-americanes. “En matèria de política econòmica és igual qui guanyi”, ha dit en referència als candidats demòcrata, Joe Biden, i, republicà, Donald Trump. “El que canviarà és la política militar. Si guanya el partit Republicà, els EUA sortiran de la guerra d’Ucraïna i Europa haurà d’incrementar la despesa militar. Això es traduirà en més impostos. I aquest serà una gran repte per a Europa”.
Excés de regulació
Amb tot, la UE té més fronts oberts. “La UE ha esdevingut hiperdirigista i hiperreguladora. Els EUA innoven, la Xina proveeix i Europa regula. Però el valor de la regulació és nul. No hi ha patents per a les regulacions”. El professor ha recordat també els problemes interns que generen aquestes regulacions com s’ha demostrat amb les queixes dels pagesos. “ Què cal fer amb la regulació és un repte que la UE ha d’afrontar”.
L’oportunitat perduda
L’expert ha fet referència també com la Covid-19 va demostrar la fragilitat del món globalitzat. “El món es va paralitzar, els anys 2021 i 2022, per la falta dels components produïts a Shanghai”. Tanmateix, aquest fet va obrir l’oportunitat de la reindustrialització a Europa. “Es parlava de la recuperació de la producció que havia marxat als anys setanta. Però les empreses que deixen la Xina s’instal·len a altres països asiàtics com Vietnam i l’Índia. Europa ha perdut l’oportunitat de la reindustrialització”.
Conflictes armats
En un moment marcat per les guerres entre Israel i Palestina, i Ucraïna i Rússia, Sala-i-Martín ha posat el focus en els “efectes catastròfics” per a l’economia planetària que tindria una guerra entre Xina i Taiwan, el gran productor de microxips a escala mundial. “Aquesta seria la gran guerra del petroli del segle XXI”, ha resumit.
La innovació, el repte
Per a Sala-i-Martín, aquest conjunt de circumstàncies i incerteses condueixen l’empresa internacionalitzada cap a un gran repte: la innovació. Per al professor l’escenari que ara mateix es viu amb la irrupció de la intel·ligència artificial “és molt similar al viscut als anys noranta amb el desenvolupament d’Internet. Del col·lapse de la bombolla d’Internet va sorgir la nova economia i ara passarà el mateix. Serà de les cendres de la IA que sorgirà el nou model econòmic”.
Davant d’aquest pronòstic, l’assessor del Fòrum de Davos aconsella a l’empresariat “abraçar el canvi i fer-ho amb precaució. Cal entendre molt bé que és la IA, les seves limitacions perquè és la tecnologia que ho canviarà tot”.
El catedràtic ha dedicat bona part a explicar precisament “allò que no es pot esperar de la intel·ligència artificial”, insistint en el fet que tota la IA respon a models estadístics que extreuen patrons per fer prediccions. Així doncs, “els resultats són molt positius en camps amb variable limitades con una fàbrica, però en un món obert, el de la vida real, hi ha variables que de moment, només el cervell humà és capaç de tabular i ha recordat que plataformes com el famós ChatGPT “s’equivoca en un 10 % de les vegades en les seves respostes.
Massa confiança
Sala-i-Martín ha alertat que “ara ens trobem en un moment delicat, ja que la IA pateix un problema de sobre atribució. I ens equivoquen, oblidem que són models estadístics de predicció. Tendim a confiar massa en la IA i això pot conduir a errors catastròfics”.
Esperant Henry Ford
Per al professor, el gran repte dels empresaris és reorganitzar la companyia entorn de la nova tecnologia. Per exemplificar aquest desafiament, Sala-i-Martín ha fet un paral·lelisme amb l’arribada de l’energia elèctrica. “En un primer moment, quan les indústries van introduir l’electricitat, tot substituint el vapor, van abaixar els costos, però no van incrementar la productivitat. Va ser l’empresari Henry Ford qui, reorganitzant l’empresa amb la cadena de muntatge, va fer que l’electricitat també aportés major productivitat. Ara ens cal un Henry Ford capaç de dissenyar com ha de ser la nova empresa en el nou model econòmic de la intel·ligència artificial”.
Taula rodona
La Jornada d’Internacionalització ha comptat també amb una taula rodona d’anàlisi amb la participació del Sr. Ignasi Cusidó, director general de LAMP, el Sr. Jordi Malgosa, CEO d’AUXICOLOR GROUP i la Sra. Anna Bosch, owner i CEO MALLTEX. En la sessió, moderada per la Sra. Mireia Cazador, vocal del Comitè Executiu de la Cambra, també hi ha participat el professor Xavier Sala-i-Martín.
La convocatòria ha prosseguit, a partir de les 16.00, amb el workshop “Cobertura de riscos en comerç internacional”, conduït pel responsable de Serveis de Comerç Internacional de la Cambra de Comerç de Terrassa, Sr. Daniel González.
La Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa s’ha consolidat, després de vuit edicions, com un referent per a les empreses amb vocació exportadora i els professionals del comerç internacional. Està especialment orientada a les empreses que tenen en l’exportació una de les bases importants del seu negoci.
La 8a Jornada d’Internacionalització està patrocinada per CaixaBank, Consorci de la Zona Franca, Serafí, VB Group i Bodegas Yzaguirre-. Hi col·labora el Digital Impulse Hub, compta amb el suport del Consell General de Cambres i com a Media Partners el Diari de Terrassa i VIA Empresa.