Jornada “La Sostenibilitat en un món en tensió”,
Dijous · 5 de juny · 9:30 del matí
Tres PIME demostren com l’aplicació de les pràctiques responsables dels ESG impulsen el seu creixement i la seva reputació
La Cambra de Comerç de Terrassa ha analitzat avui, Dia del Medi Ambient, la sostenibilitat com a factor de competitivitat empresarial
Terrassa 5 de juny, 2025.- Coincidint amb el dia Mundial del Medi Ambient, la Cambra de Comerç de Terrassa ha celebrat avui, 5 de juny, la jornada “La Sostenibilitat en un món en tensió”. En el marc de la trobada, la taula rodona “Triple impacte: Ambiental, Social i Bon Govern” ha presentat tres casos empresarials d’èxit de la demarcació en l’aplicació de les pràctiques responsables i criteris ESG. Serafí Indústria Gràfica Publicitària SA (Terrassa), Sucesores de José Escuder SL (Rubí) i Creaciones de Velours SA (Terrassa) han mostrat com el compromís ha estat una palanca de creixement i de beneficis reputacionals. Una vuitantena d’empresaris i professionals han assistit avui a aquesta convocatòria.
La jornada, organitzada pels serveis de Desenvolupament Sostenible Empresarial de la Cambra de Comerç de Terrassa, ha comptat amb la participació de la Sra. Eva Garrell, directora d’Estàndards i Programa de BLab Spain i fundadora d’Acción en Verde, qui ha abordat la temàtica “Geopolítica i sostenibilitat: l’evolució de la societat internacional en un context de crisi planetària”. També han intervingut la Sra. Núria del Pozo, assessora legal de la Fundació Empresa i Clima, La Sra. Àgata Soler-Roig, responsable de Catalunya de Desenvolupament de Valor, PIME i Associacions d’ECOEMBES.
La convocatòria s’ha centrat especialment en la integració dels criteris ESG (Environmental, Social & Governance), un requisit legal per a moltes empreses a la UE, especialment amb l’aplicació progressiva de la Directiva Europea sobre Informació de Sostenibilitat Corporativa (CSRD), així com a través de diferents normatives focalitzades en la reducció d’emissions efecte hivernacle, la gestió responsable de les persones i les bones pràctiques corporatives.
Serafí Indústria Gràfica Publicitària (Terrassa): la sostenibilitat, clau a noves oportunitats.
Amb una trajectòria de més de seixanta anys, Serafí Indústria Gràfica —empresa familiar fundada el 1964 a Terrassa— s’ha consolidat com a referent en impressió gràfica sostenible i personalitzada. Actualment, liderada per la segona i tercera generació, aquesta PIME ha sabut transformar un ofici tradicional en un model de negoci innovador, amb presència internacional i compromís mediambiental.
El Sr. Jaume Gázquez, al capdavant de la companyia terrassenca, ha explicat com l’aplicació de mesures sostenibles els ha aportat un valor afegit distintiu que els ha obert portes a noves oportunitats. En aquest sentit, Gàzquez ha incidit en la importància de fer valdre el compromís
sostenible i convertir-lo en un argument de l’empresa. Serafí ho fa en tota la seva comunicació corporativa des de l’any 2021.
La sostenibilitat no és només una responsabilitat, sinó una oportunitat estratègica per a Serafí. Amb una planta fotovoltaica pròpia que cobreix el 33% del consum elèctric i la resta provinent de fonts renovables, l’empresa ha reduït més de 168 tones de CO₂ —l’equivalent a plantar gairebé 12.000 arbres. A més, des del 2011 compta amb certificacions FSC i PEFC, i utilitza tintes ecològiques per garantir productes reciclables i compostables. El seu sistema de producció inclou també equips amb certificació “CO₂ Neutral” i compleix amb estàndards sanitaris i mediambientals reconeguts internacionalment.
Serafí ha rebut diferents reconeixements per la seva eficiència energètica i destaca com a HP Reference Site per la seva aposta per tecnologia d’impressió digital d’avantguarda. Tot plegat, reforça el seu posicionament com a empresa competitiva que integra la sostenibilitat en el seu ADN. Amb 25 treballadors i un volum de producció de més de 25 milions d’unitats anuals, Serafí exporta a més de 90 països. Serafí, una PIME familiar que lidera el canvi cap a un model industrial més verd, sense renunciar al creixement i la innovació.
Escuder: el compromís amb les persones consolida el futur de l’empresa familiar
A Sucesores de José Escuder, empresa familiar amb una trajectòria consolidada, la sostenibilitat i el compromís responsable és una estratègia transversal que comença per les persones. El compromís amb el benestar intern es tradueix en polítiques centrades en els “Escuderi@ns first”: una cultura d’empresa que situa el talent al centre i reforça la cohesió, la motivació i la competitivitat. Escuder té un equip professional de 32 persones, de les quals el 60% són dones i es dedica a la distribució B2B de matèries primeres per a l’elaboració dels productes dels sectors cosmètic, alimentari y farmacèutic.
Les iniciatives inclouen retribucions justes, flexibilitat horària, teletreball, formació contínua, oficines saludables, fisioteràpia in company i una “Setmana de la Salut” que promou hàbits saludables entre l’equip. Tot plegat crea un entorn de treball respectuós, sostenible i atractiu per a les noves generacions. En aquest sentit, la Sra. Esther Segovia, responsable de sostenibilitat de Sucesores de José Escuder, ha recordat que per a les noves oficines de la companyia, establertes recentment a Terrassa, s’han tingut en compte aspectes com l’accessibilitat amb transport públics i “la màxima seguretat i sostenibilitat del mobiliari i equipament”.
“Les polítiques de compromís social ens ajuden de manera clara a retenir el talent jove que arriba a l’empresa”, ha afirmat responsable de sostenibilitat de Sucesores de José Escuder . Aquesta aposta per les persones assegura el relleu generacional i impulsa el futur de l’empresa.
El compromís d’Escuder també s’estén a l’entorn: el voluntariat corporatiu, la col·laboració amb entitats socials i esportives com el Club Natació Rubí o el programa MyRoom de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona mostren una implicació real amb la comunitat. També es promouen activitats internes com “Compartir habilitats”, per enfortir els vincles entre companys i aprofitar el talent col·lectiu.
Amb aquest enfocament integral, Escuder demostra que la responsabilitat social és una inversió amb retorn directe en capital humà, reputació i solidesa empresarial.
Creacions de Velours, Crevin SA (Terrassa): teixint amb compromís ESG
Amb més de cinquanta anys de trajectòria i un equip format per 68 persones, Crevin s’ha convertit en un referent del sector tèxtil europeu per la seva aposta decidida per la sostenibilitat.
Fundada el 1976 a Terrassa, aquesta PIME familiar ha evolucionat el seu model industrial integrant els criteris ESG —ambientals, socials i de bon govern— en tota la seva cadena de valor.
Des del disseny fins a la producció, Crevin aplica una visió sostenible i a llarg termini, entenent que la responsabilitat ambiental i social no és una opció, sinó una condició per seguir competint amb sentit i solidesa. Sra. María José Marín, Quality & Environment Manager de Creaciones de Velours SA ha indicat en la seva intervenció que “Les certificacions ens permeten acreditar que no venem només qualitat, sinó que també ho fem amb compromís.
Compromís ambiental.
El 99,2% de les col·leccions actuals de Crevin contenen materials reciclats, i la col·lecció “NOAH” n’és l’exemple més destacat: 100% reciclada i reciclable. La reducció del 70% del consum d’aigua en el procés de tintura, la implantació d’energia d’origen renovable i la certificació “Residuo Cero” reflecteixen una aposta clara per l’economia circular. Aquest enfocament mediambiental es reforça amb certificacions com ISO 14001, OEKOTEX i anàlisis del cicle de vida de producte, en col·laboració amb la UPC.
Impacte social: talent, formació i comunitat.
Crevin impulsa formació contínua, acords amb centres educatius i projectes amb entitats socials, integrant la responsabilitat en el territori i les persones. El seu comitè “Crevin Sostenible”, format per treballadors de tots els departaments, genera idees des de baix, afavorint la implicació transversal.
La promoció de l’economia circular amb reutilització de materials, zones de reciclatge internes i l’impuls del voluntariat social, reforcen aquest pilar humà de la sostenibilitat.
Bon govern: ètica, traçabilitat i transparència
Amb certificacions com ISO 9001, auditories anuals i un codi ètic aplicat a tota la cadena de subministrament, Crevin ha professionalitzat la governança sense perdre l’arrel familiar. El seguiment d’indicadors ESG forma part del quadre de comandament estratègic, amb informes ambientals anuals públics.
Crevin teixeix un model on competitivitat i responsabilitat avancen en paral·lel.