O ens fem sostenibles o desapareixem

Cambra fons

O ENS FEM SOSTENIBLES O DESAPAREIXEM

Així va arrencar la reunió sobre Energia organitzada per la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del Consell General de Cambres de Catalunya, amb la participació de clústers i destacades empreses del sector. Es va coincidir que, en general, tant empreses com societat i administracions no estem actuant en coherència amb l’emergència climàtica i, per tant, cal remar tots en el mateix sentit. Només així podrem estructurar un projecte energètic de país per aconseguir el 100% d’ús d’energies renovables i la neutralitat carbònica per al 2050.

El propòsit de les Cambres és contribuir, com a facilitadores de la transició energètica, ajudant a la transmissió de coneixement, fent d’interlocutores amb l’Administració i impulsant iniciatives territorials coordinades. Des d’aquesta visió, i amb el suport d’ACCIÓ i de l’ICAEN, ens vàrem unir amb els clústers d’Energia Eficient de Catalunya, de Bioenergia i de SolarFotovoltàica, per organitzar les jornades virtuals “Descarbonització de la Indústria Catalana”, per tal d’analitzar eines per a la transició energètica. En les quatre sessions hi van participar destacats professionals del sector, així com del Director General d’Energia, Sr. Torrent, i més d’un miler de seguidors com a mostra de l’interès del teixit socioeconòmic per una temàtica que, malauradament, encara no forma part de l’estratègia de moltes empreses i d’aquí la voluntat de les Cambres d’implicar-nos també en la governança del sistema. Com a país, tenim clara la necessitat d’aconseguir la producció de renovables de quilòmetre zero, evitant dependre d’orígens fora de l’àmbit geogràfic català. El teixit empresarial s’ha d’implicar en la generació i utilització d’energia sostenible, fomentant el concepte “gestió de l’energia” i el coneixement de la flexibilitat, tot potenciant la figura dels agregadors, emprant  tecnologies ja existents que aportin garanties de subministrament en condicions pactades, amb un òptim aprofitament de la xarxa actual i beneficiant-se del baix cost marginal de les renovables.

Remarcar la potencialitat d’una activitat generadora de riquesa i treball, amb una interacció permanent amb la ciència i els seus avanços, lligada als processos empresarials d’R&D, així com la varietat d’alternatives sostenibles, per escollir la més adequada a cada realitat, amb àmplies opcions de finançament. Recordem l’alt cost de l’energia per a les empreses catalanes, discriminades per les tarifes de la seva connexió a una xarxa inferior als 25 kW, amb un sobrecost de 300 M d’€ anuals, segons informes de Cecot i EIC. Finalment, es precisa d’un marc normatiu adequat als objectius socioeconòmics del territori en el qual es desenvolupa i aquest aspecte presenta llacunes, algunes competencials, però en moltes es requereix desbrossar i clarificar d’acord amb els avenços tecnològics per fer que el sector pugui aprofitar el seu potencial i actuar com una palanca de reactivació econòmica.

Sílvia Gratacós, Presidenta Cambra de Manresa

Francesc Faiges, President Cambra de Tortosa

Jose M. Rovira, President Cambra de Valls

Ramon Talamàs, President Cambra de Terrassa

Desplaça cap amunt