El 19 de març es farà una altra sessió de presentació de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) a la Masia de Can Serra de Rubí
LA CAMBRA PROMOU EL DEBAT SOBRE L’AVANTPROJECTE DE LLEI DE L’APEU, PRESENTAT AHIR A SANT CUGAT DEL VALLÈS PER MUNTSA VILALTA, DIRECTORA GENERAL DE COMERÇ
L’acte va estar organitzat per Cambra de Terrassa en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Cugat i l’associació Sant Cugat Comerç
Terrassa, 5 de març de 2020. La directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta, acompanyada de la sotsdirectora del departament, Montserrat Gallardo, van presentar als comerciants, representants d’establiments comercials i d’empreses de retail, el contingut de l’avantprojecte de llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) en un acte organitzat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat i de l’associació de comerciants Sant Cugat Comerç. L’acte es va desenvolupar a la sala de plens de l’Ajuntament de Sant Cugat i van assistir prop de cinquanta persones.
La Cambra de Terrassa organitza un altre acte de presentació de l’APEU, el pròxim 19 de març, a la Masia de Can Serra-Centre de Serveis a l’Empresa de Rubí, que també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat vallesana i l’associació Rubí Comerç. La Cambra de Terrassa impulsa la presentació de l’avantprojecte de llei en ambdues ciutats de la seva demarcació per fomentar el coneixement d’una nova legislació que permetrà la creació de noves eines público-privades per dinamitzar el comerç local i de proximitat.
Muntsa Vilalta, que va anunciar que l’avantprojecte podria entrar al Parlament de Catalunya al mes d’abril, va destacar que l’APEU pretén ser una resposta a les necessitats d’un sector molt atomitzat com el del comerç local a Catalunya, i quines associacions tenen problemes de finançament i, moltes vegades, una alta dependència de les administracions públiques per tirar endavant projectes que els permetin una millor competitivitat amb les grans cadenes comercials o l’eCommerce. L’APEU defineix i dóna legitimitat a la creació de noves organitzacions público-privades que han de definir plans estratègics de dinamització d’àrees comercials que, una vegada aprovats, podran generar quotes obligatòries per a totes les activitats econòmiques de la zona delimitada pel projecte. L’obligatorietat de les quotes, qui pot impulsar la creació d’un APEU, i el funcionament dels mateixos una vegada constituïts, van centrar les nombroses preguntes que el públic assistent va plantejar a la Directora general de Comerç.
Aquests projectes de dinamització comercial, els quals també involucren de forma directa al conjunt d’activitats econòmiques com ara la restauració i els establiments de serveis, tindran una durada màxima de cinc anys i han de comptar amb el suport de la majoria dels afectats i de la mateixa administració municipal. Actualment es troben en funcionament més de 2.500 APEU a tot el món.
Elena Vila, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç de l’Ajuntament de Sant Cugat va ser l’encarregada de presentar l’acte i Sun Rius, delegada de la Cambra de Comerç de Terrassa a Sant Cugat, Castellbisbal i Rubí el va tancar destacant, precisament, la necessitat de promoure el coneixement i el debat intern del sector sobre les noves possibilitats de gestió de les àrees comercials urbanes que suposarà l’aprovació de l’avantprojecte de llei.