La 6a Jornada d’Internacionalització organitzada per la Cambra de Terrassa ha tractat les cadenes logístiques globals i el repte d’adaptar-les i flexibilitzar-les

Cambra fons

La 6a JORNADA D’INTERNACIONALITZACIÓ ORGANITZADA PER LA CAMBRA DE TERRASSA HA TRACTAT LES CADENES LOGÍSTIQUES GLOBALS I EL REPTE D’ADAPTAR-LES I FLEXIBILITZAR-LES

La 6a Jornada d’Internacionalització compta amb el Port de Barcelona com a partner principal; el patrocini de CaixaBank; la col·laboració de Via Empresa i el suport de l’Enterprise Europe Network i el Consell General de Cambres de Catalunya

Terrassa, 20 d’abril de 2022. Aquest dimecres 20 d’abril ha tingut lloc la 6a Jornada d’Internacionalització organitzada per la Cambra de Terrassa. En aquesta edició, en la qual s’ha recuperat la presencialitat, s’han tractat les cadenes logístiques globals i la necessitat i el repte d’adaptar-les, que siguin més resilients i més flexibles. La jornada ha estat moderada per Víctor Costa, economista i director de Via Empresa.

La benvinguda institucional ha anat a càrrec de Damià Calvet, president del Port de Barcelona, i Ramon Talamàs, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa. Damià Calvet ha remarcat que “el Port de Barcelona és també el port del Vallès, i el port de Catalunya. I és que el 75% de les mercaderies que s’importen o s’exporten a Catalunya passen per aquest port logístic, d’importància cabdal per a l’economia del país”. Per la seva part, Ramon Talamàs, ha destacat que la Cambra de Terrassa des de fa molts anys esdevé una entitat referent en la promoció de la internacionalització del territori com un dels eixos d’actuació prioritaris així com la situació actual dels mercats internacionals: “Ens trobem amb una situació d’un mercat internacional amb moltes complexitats, en aquesta jornada copsarem i compartirem aspectes d’interès d’aquesta situació i també en matèria de reindustrialització i tendències”.

Ramon Aymerich: “els estats dictaran les prioritats en matèria econòmica i d’inversions en els propers anys”

El cap de redacció d’Internacional de La Vanguardia, Ramon Aymerich, ha obert aquesta 6a Jornada d’Internacionalització, amb la conferència “La Desconnexió”. En aquesta conferència ha fet un repàs a l’històric d’actuació de mercats com els Estats Units, on “històricament han pensat que el mercat s’autoregula i tenen la percepció que tots els mercats aniran cap a aquesta forma de fer”.

En referència als conflictes bèl·lics, ha remarcat: “hem tingut un període de certa pau als mercats. Hi ha hagut guerres, conflictes a Irak, Síria, els atemptats a Nova York, però cap d’ells ha alterat la marxa dels negocis, l’essència del sistema. Cal recordar que Europa sortia de molts anys de guerres internes i va a ser a partir de la segona meitat de segle XX quan va entrar en un període d’estabilitat”. I ha afegit: “un període d’estabilitat de mercats que es va deteriorar l’any 2008 amb una crisi financera global, en la qual els estats van haver d’intervenir i aplicar polítiques d’austeritat”.

Pel que fa a la reindustrialització, Ramon Aymerich ha destacat que és necessari no dependre tant dels mercats asiàtics: “els EUA i Europa volen portar les fàbriques de xips electrònics cap als seus territoris” en un període on “els estats tornen a dictar les prioritats en inversions i en les economies dels propers anys”.

Jordi Torrent: “la fiabilitat de les escales està molt ressentida”

El cap d’Estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent, ha fet un repàs a les disrupcions de la cadena logística, i els efectes de la irrupció de la pandèmia: “les cadenes d’aprovisionament han aconseguit resistir les disrupcions de forma eficient, amb resiliència, capacitat d’adaptació i flexibilitat, i sense efectes greus per a la ciutadania, la indústria i el consumidor”.

Així mateix, Torrent ha esmentat que l’any 2020 es va veure molt afectat per la limitació en la capacitat de distribució, sobretot pel que fa a l’aprovisionament de matèries primeres, semiconductors per a la indústria de l’automoció, minerals, etc.

L’any 2021, pel que fa al transport marítim ha remarcat “s’ha vist molt ressentida la fiabilitat de les escales. Abans, era difícil veure un retard en l’arribada de càrregues als ports. Ara, el que és molt difícil és mantenir la puntualitat en les arribades. Ens hem trobat amb molts ports amb congestió portuària, un d’ells clarament el de Shanghai, a la Xina”.

Taula Rodona: “la tendència a la reindustrialització i la transformació del model productiu”

La taula rodona, moderada per Josep Prats, director gerent de la Cambra de Terrassa, ha comptat amb la participació de Trini Bofarull, directora de la Unitat d’Inversió i Empreses Estrangeres d’ACCIÓ, Santi Giles, CEO d’Estamp; i Enric Tria, director general de Taurus Group.

En aquest sentit, Trini Bofarull treballa dia a dia a la divisió Catalunya Trade & Investment, que vetlla per atraure inversions de caire industrial a Catalunya. En la seva intervenció, ha remarcat el pes de la Indústria a Catalunya i la necessitat de transformar el model productiu i apostar per la reindustrialització per al futur del país, ja que les economies industrials “tenen un efecte multiplicador sobre l’economia i generen un efecte molt important per a tota la cadena de valor”. En aquest sentit, ha fet referència a que s’està tancant el contingut del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, per impulsar aquesta transformació i apostar per diferents àmbits per impulsar la indústria a Catalunya. Entre d’altres accions destacades, Trini Bofarull ha remarcat l’establiment de línies d’ajuts d’un total de 31 M d’euros per a inversions industrials estratègiques en dos vessants: reindustrialització i alt impacte. Així mateix, ha destacat: “la problemàtica Rússia-Ucraïna ho ha accelerat tot per alinear-nos més que mai amb els eixos que ens marca Europa”.

Santi Giles, CEO d’Estamp, ha explicat com l’empresa s’ha adaptat als diferents canvis i necessitats del mercat: “hem actualitzat el pla estratègic, que és bàsic per a la companyia. El nostre model de negoci, en l’automoció, s’ha diversificat molt, amb els vehicles de gasolina, dièsel, híbrids, elèctric…”. Tot i que disposa de fàbriques internacionals, Estamp ha mantingut una fàbrica a Terrassa, que abasteix els clients del sud d’Europa. Pel que fa a la incorporació de noves tecnologies, ha estat molt clar: “és prioritari que tot allò que fem ho fem bé. I incorporar totes les tecnologies que vulguem, però caldrà ser molt selectius ja que hi ha milers d’eines per a la indústria 4.0 i s’han de triar les adients, de forma planificada i estratègica”.

Finalment, Enric Tria, director general de Taurus Group, ha remarcat la necessitat de treballar de forma exhaustiva el pla estratègic. Taurus Group va néixer a l’Alt Urgell. I, en aquesta situació de canvis en el model productiu i en la cadenes logístiques, Tria comenta que ho veu com una oportunitat: “ho hem de veure com una bona oportunitat per tornar a fabricar i a reindustrialitzar la nostra empresa. Serà un esforç titànic. I com nosaltres, moltes empreses catalanes, que necessitaran el suport de les administracions públiques. El director general de Taurus Group ha remarcat que Catalunya té una posició geoestratègica de gran valor afegit per a les empreses”, i ha afegit: “també tenim una cosa molt important. Esperit emprenedor i talent.”

Juli de la Paz: oportunitats per a les empreses exportadores – Fons NGEU i FIEM

El director de negoci ComEx i Tresoreria Banca Empreses de CaixaBank, Juli de la Paz, ha fet un repàs a diferents oportunitats per a les empreses exportadores en l’entorn actual: dels NGEU als FIEM.

“Hi ha una necessitat de gestionar els riscos financers exògens, com un element fonamental per a l’empresa, degut a diferents aspectes com la guerra a Ucraïna, l’increment de preus de les matèries primeres, l’augment de la volatilitat en els tipus de canvi, etc.”, ha destacat Juli de la Paz. A més, ha confirmat que els tipus d’interès ja es troben en un nou cicle que tot just s’inicia: “en aquest context, s’aconsella la transformació dels fluxos de finançament a tipus d’interès variable cap a fluxos de finançament de tipus fixe”.

Juli de la Paz ha explicat també com funcionen els Fons per a la Internacionalització de l’Empresa que gestiona el Ministeri d’Economia i Competitivitat, així com els Fons Europeus Next Generation NGEU.

La 6a jornada d’Internacionalització de la Cambra de Terrassa ha finalitzat amb una visita marítima al Port de Barcelona i un dinar relacional.

Desplaça cap amunt