Establir mesures que minimitzin l’impacte davant la situació del mercat xinès

Cambra fons

Establir mesures que minimitzin l’impacte davant la situació del mercat xinès

El teixit industrial de Catalunya està afrontant una situació difícil davant el bloqueig de les mercaderies provinents i amb destinació a la Xina, després del brot del coronavirus. L’emergència sanitària declarada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), suposa una davallada de les importacions i una de les més gran barreres a l’exportació que han patit les nostres empreses en els darrers anys.

Segons dades del Port de Barcelona, el 42% de les importacions registrades que arriben per transport marítim procedeixen del gran mercat asiàtic, que també és la destinació del 14% de les exportacions per la mateixa via.

Davant aquest escenari, es fa difícil fer un càlcul del cost econòmic que comportarà aquesta situació, però hem de ser capaços d’establir mesures que minimitzin l’impacte que pot arribar a suposar aquesta crisi i que afecta, per una banda, l’exportació de béns cap al gegant asiàtic i, per altra banda, l’aturada de totes les comandes que l’empresa hagi pogut preveure enviar.

Els serveis duaners, l’administració i les infraestructures de la Xina estan operant en serveis mínims provocant que les mercaderies provinents de les nostres empreses quedin retingudes, afectant de manera significativa els costos de l’exportació segons quines hagin estat les condicions pactades en l’acord de venda.

A més, diverses companyies aèries europees han cancel·lat els seus vols cap als aeroports xinesos i, tot i que es segueixen expedint visats de negoci per la Xina, s’han aturat els viatges comercials, les reunions de negoci i els esdeveniments previstos a curt i mig termini i, per tant, l’alternativa per a l’empresa exportadora és focalitzar la seva estratègia cap a altres mercats a l’espera de reactivar l’activitat comercial cap al mercat xinès, segons el que pugui esdevenir en els propers mesos.

Però, tot i que l’impacte en les exportacions està sent molt significatiu, no hem de perdre de vista el pes que les importacions des de la Xina tenen en la nostra economia. Empreses que veuen com es paralitza total o parcialment la seva producció per l’aturada de les importacions de matèria primera per part dels seus proveïdors o distribuïdors xinesos; empreses amb filials al territori xinès que no pot abastir el seu propi subministrament i treballadors expatriats que han hagut de deixar el país.

Algunes d’elles, estan adoptant estratègies per a reduir aquest impacte, tals com la cerca de proveïdors alternatius nacionals o de països com l’Índia, Vietnam o Turquia o la contractació de pòlisses d’assegurança per interrupció de negoci per danys no físics i la recepció de mercaderies per via aèria. No obstant això i, amb l’increment de costos que comporta l’aplicació d’aquestes noves mesures en la importació i que afecten, per tant, directament en la cadena de producció de les nostres empreses, caldrà veure els efectes econòmics que tot això implicarà a la nostra economia i com haurem de preparar les nostres organitzacions amb mesures que prevegin el risc per a evitar noves situacions com aquesta en un futur.

Per tal d’informar de les darreres actualitzacions i de reduir els possibles riscos i reptes d’operar a la Xina, l’European Union Chamber of Commerce in China ha creat una plataforma: https://www.europeanchamber.com.cn/en/national-news/3131/focus_on_the_2019_ncov

Desplaça cap amunt