[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]
Espanya al país de l’or negre
Les decisions tenen conseqüències, això tots ho sabem. Però a vegades, cal apostar i tirar endavant amb tot el que suposi la presa de decisions.
Això és el que li ha passat a Espanya i a les seves relacions amb Algèria. Deixant de banda les qüestions polítiques, mirem com pot afectar aquest incident en les relacions comercials entre els dos països i les repercussions per a les companyies catalanes.
En el cas que les relacions comercials es vegin entorpides pel “tancament de fronteres” als productes de les nostres companyies, podria ser tot un problema per a les empreses que tenen acords comercials amb Algèria.
Després de l’anunci del dia 8 de juny de suspensió del Tractat d´amistat, veïnatge i cooperació i la congelació posterior de les domiciliacions per al pagament de les operacions de comerç exterior amb Espanya, comunicada per ABEF (Associació de bancs i establiments financers d’Algèria), la crisi estava servida. Una crisi que va durar 3 dies. El temps just perquè Espanya elevés la seva queixa al govern algerià i ho deixés tot en mans de la UE. El dissabte 11 de juny ja teníem un comunicat algerià que desmentia qualsevol intenció de trencar relacions amb Espanya. I les empreses que operen amb Algèria desconcertades, sense saber com procedir.
Les empreses de la demarcació de la Cambra de Terrassa fa temps que comuniquen incidències comercials en les operatives amb Algèria. Problemes a les duanes, amb retenció de mercaderies, petició de documentació complementària, etiquetatges que manquen, etc. En definitiva, tot un reguitzell de traves tècniques, que no deixen de ser barreres comercials al lliure comerç entre els dos països. Per tant, no és una qüestió de fa quatre dies… Per a les empreses que ens consulten afers amb Algèria, no és cap novetat.
Els països que tenen dependència energètica d’hidrocarburs han de gestionar amb precaució, deteniment i prudència els seus pactes amb els proveïdors energètics. En aquest sentit, els acords comercials que afecten el subministrament del gas, acords amb empreses privades i sotmesos a la contractació internacional, no havien de patir. D’aquesta manera, les decisions d´Algèria no afectaven al subministrament de gas natural.
La realitat a les duanes per a les empreses catalanes segueix amb moltes complicacions, tal i com ens indiquen les empreses de la nostra demarcació. De la mateixa manera, la situació respecte dels cobraments/pagaments tampoc és gaire millor. Seguim amb pagaments retinguts.
I és així com s’ha hagut de moure la diplomàcia espanyola i les empreses catalanes en el país de l´or negre, com en Tintín, en el còmic d´Hergé, en un país imaginari.
Esperem que les relacions comercials entre els dos països no es vegin entorpides durant massa temps, perquè les empreses amb operatives comercials al país en podrien sortir perjudicades. Cal que fem l’exercici d’empatitzar amb aquestes companyies i posar-nos, per un moment, en el seu lloc.
La Cambra de Terrassa manté actualitzada les novetats que puguin anar sorgint per donar resposta a totes les empreses de la seva demarcació que operen amb Algèria.
Contacta’ns si vols estar-ne al día.
Daniel González
Responsable Assessoria Jurídica internacional de la Cambra de Terrassa
Tel: 937339833
e-mail: dgonzalez@cambraterrassa.org
LinkedIn
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]