365 participants en els darrers tres anys del programa Erasmus per a nous emprenedors, a través del Conscorci Europeu gestionat per la Cambra de Terrassa

Cambra fons

Testimoni d’Alex Frías, primer emprenedor que ha realitzat un intercanvi als Estats Units dins el programa Erasmus per a nous emprenedors de la Cambra 

365 PARTICIPANTS EN ELS DARRERS TRES ANYS DEL PROGRAMA ERASMUS PER A NOUS EMPRENEDORS, A TRAVÉS DEL CONSORCI EUROPEU GESTIONAT PER LA CAMBRA DE TERRASSA

Terrassa, 24 de juliol de 2019. Coincidint amb el 10è aniversari de la incorporació de la Cambra de Terrassa al programa europeu de mobilitat Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus per a Nous Emprenedors), el testimoni d’Alex Frías, primer emprenedor que ha realitzat i completat un intercanvi als Estats Units en el marc d’aquest programa, il·lustra les oportunitats que poden sorgir de la immersió en els processos d’intercanvi de coneixement i experiències entre nous emprenedors i empresaris consolidats.

Promoure l’emprenedoria a través de l’intercanvi

 El programa Erasmus per a Nous Emprenedors està concebut per promoure l’aprenentatge i la transferència de coneixements a través de l’intercanvi transnacional de nous emprenedors i empreses consolidades. Des de la perspectiva de la cooperació, l’emprenedor enriqueix la seva idea de negoci  amb  l’experiència que pot proporcionar un empresari consolidat al mercat, al mateix temps que aquest es nodreix de noves perspectives per al seu negoci, l’oportunitat d’ampliar una xarxa de contactes i conèixer nous mercats o establir accions de cooperació amb socis estrangers.

La Cambra de Terrassa, que des de l’any 2009 ha estat implicada activament i de forma ininterrompuda en el programa, lidera el consorci europeu per operar en el marc del programa Erasmus per a Nous Emprenedors des de l’any 2017. En aquest context, l’entitat empresarial gestiona la participació d’empreses catalanes en el projecte com a empresaris d’acollida d’emprenedors europeus, així com la incorporació de nous emprenedors al programa per experimentar una estada en una empresa europea durant un període d’entre un i sis mesos. En el període 2017-2019 han participat un total de 365 emprenedors i empreses, dels quals 184 són emprenedors i 181 empreses d’acollida.

El testimoni. Alex Frías: No tothom ha nascut per a ser emprenedor, però un emprenedor pot venir de qualsevol lloc

Alex Frías, emprenedor que ha impulsat un projecte de consultoria de gestió de projectes internacionals, ha consolidat la seva iniciativa professional  després de l’experiència obtinguda dins del programa Erasmus per a Nous Emprenedors, a partir de sengles estades d’intercanvi: l’any 2018 amb una empresa turca -especialitzada en organització d’esdeveniments orientats a universitats i institucions sense ànim de lucre- i, en el primer semestre de 2019, als Estats Units, amb una consultoria de comunicació -especialitzada en la gestió de plans de negoci i esdeveniments en l’àmbit de la innovació i l’emprenedoria-). Llicenciat en Finances, ADE i  Gestió de la Innovació, l’Alex ressalta l’impacte positiu que ha suposat la seva participació en el programa i que li ha permès transformar la primera idea professional de desenvolupar un projecte de creació d’esdeveniments i gestió d’espais especialitzada en l’entorn de l’oci, a consolidar un projecte sòlid en l’àmbit de la consultoria de gestió de projectes empresarials i institucionals.

Per a l’Alex, “l’experiència obtinguda gràcies a l’intercanvi professional ha estat tan positiva que m’ha ajudat a reconduir el meu projecte inicial, consolidar-lo i fer-lo créixer”, destacant l’oportunitat de construir una xarxa de contactes internacional de molt alta qualitat  “que m’ha obert moltes portes als països de destí”, a més a més de l’aprenentatge i la millora de coneixements tècnics i de les competències en idiomes, en aquest cas l’anglès.

Posant en relleu la importància de l’interès i la predisposició de l’empresa acollidora, així com la necessària actitud proactiva de l’emprenedor, aconsella prioritzar el perfil de l’empresa acollidora davant del destí geogràfic. L’Alex també subratlla que una de les claus de l’èxit del programa rau en el fet que “la transferència de coneixement es fa de forma bilateral i el benefici és mutu. És un win-win del que pot sorgir una futura col·laboració entre l’emprenedor i l’empresa que acull. Com a emprenedor, jo els vaig proporcionar suport a desenvolupar el seu projecte i a mi em va aportar coneixement tècnic i d’innovació i de  nous models de gestió.

Després d’assistir a una xerrada sobre oportunitats de mobilitat per a joves, l’Alex es va interessar pel programa Erasmus per a Nous Emprenedors de la Cambra de Terrassa i es va posar en contacte amb l’entitat empresarial. “M’ho han posat tot molt fàcil, la comunicació amb la Cambra ha estat molt fluida, tant presencialment com per telèfon o online, per a un seguiment i feedback abans, durant i després de l’estada”.

A vegades la gent jove no ens adonem de les oportunitats que, a través de  programes de suport, ens poden ajudar a emprendre”. Convençut a l’hora de recomanar fermament als emprenedors que participin en el programa “no només perquè m’ha ajudat a definir i perfeccionar el meu projecte professional sinó també perquè m’ha fet créixer professionalment i personalment”, l’Àlex també matisa que “no tot és un camí de roses, has d’anar amb la mentalitat oberta, ser actiu i sortir de la teva zona de confort. Hi ha moments de desànim, però si creus i defenses el teu projecte, l’has de tirar endavant, ja que l’esforç sempre val la pena”.

Amb l’experiència obtinguda a Turquia i després de l’estada als Estats Units, l’Alex Frías va veure una oportunitat de negoci a Catalunya, Espanya i Europa i, amb seu a Barcelona, ha impulsat la seva consultoria de gestió de projectes i la plataforma internacional en línia de projectes emprenedors, Rebel Base, dissenyada per obrir les portes al món empresarial en fusionar tres diferents components claus: el laboratori d’innovació, pati de proves i un portal d’ecosistema.

El 66% dels participants constitueixen la seva pròpia empresa

D’acord amb una enquesta realitzada per la Cambra amb ocasió de la celebració dels deu anys de desenvolupament del programa per saber quin ha estat el seu impacte en els professionals que hi han participat, el  66% dels participants al programa Erasmus per a Nous Emprenedors hauran acabat constituint la seva pròpia empresa. El 83% dels nous emprenedors són professionals menors de 40 anys i el 65% del total són dones.

Un total 40 països participen actualment en el programa Erasmus per a Nous Emprenedors: Albània, Alemanya, Armènia, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia,  Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Lituània, Letònia, Luxemburg, Macedònia, Malta, Moldàvia, Montenegro, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca,  Romania, Sèrbia, Suècia, Turquia, Ucraïna i Xipre i, des de l’any 2018 en forma de programa pilot, Estats Units, Singapur i Israel.

Més informació sobre el programa Erasmus per a Nous Emprenedors

Desplaça cap amunt