José Ignacio Torreblanca (ECFR): “L’afebliment de les democràcies
afavoreix les polítiques proteccionistes que limiten els mercats”
La 7a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa analitza l’efecte global de les tensions internacionals
en l’activitat exportadora
Prop de cent professionals i representants empresarials han participat avui a la cita
Terrassa, 16 novembre 2023 – Prop d’un centenar de professionals i empresaris/àries han assistit avui a la 7a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa que sota el títol “Estratègies per a una Internacionalització sostenible i digital” ha comptat amb experts de primera línia per tractar dels reptes de l’activitat exportadora i importadora des de diferents enfocaments. L’exportació és una de les grans fortaleses de l’empresa a Catalunya, primera comunitat en negoci exterior a Espanya. També hi té un gran pes a la demarcació de la corporació terrassenca, on unes 3.300 empreses estan internacionalitzades de les 35.000 implantades. Els experts han analitzat com les tensions internacionals, l’estratègia europea per reduir la petjada de carboni amb taxes i regulacions, la debilitat de les democràcies i la carrera mundial pel domini de les tecnologies tenen a veure en la realitat del comerç internacional de les empreses europees.
L’obertura de la 7a Jornada Internacional ha estat càrrec dels membres del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Terrassa, Nacho Navarro, vicepresident segon, i Mireia Cazador, vocal d’Indústria, Logística i Internacionalització.
La 7ª Jornada Internacional de la Cambra de Terrassa ha analitzat avui des de diferents enfocaments els reptes de la indústria i la distribució actuals en ple desenvolupament dels objectius sostenibles de l’Agenda 2030 i en el marc d’una digitalització, cada vegada més tecnològica. En aquest sentit s’ha situat la intervenció del director de l’Oficina a Madrid del thing tank Consell Europeu de Relacions Exteriors (European Council on Foreign Relations, ECFR), José Ignacio Torreblanca qui ha ofert la conferència inaugural “Tecnologia, geopolítica i globalització”.
L’expert, també periodista i politòleg, ha fet repàs de les diferents tensions internacionals i el seu efecte en el comerç exterior: les relacions entre la Xina i els Estats Units, el bloqueig de la Xina sobre Taiwan,el primer productor mundial de xips i semiconductors, la guerra entre Rússia i Ucraïna, “una guerra que es preveu llarga”. El politòleg ha fet referència també a com l’afebliment progressiu de les democràcies en els darrers disset anys impacta en la realitat del comerç internacional amb l’augment de les polítiques proteccionistes i l’increment de les barreres d’entrada que limiten els mercats exportadors. Torreblanca ha exemplificat la situació amb els aranzels imposats a Espanya durant el període Trump als EUA. “L’era dels tractats comercials ha acabat per les creixents demandes del proteccionisme”. En aquest context, el periodista ha incidit en el fet que la Unió Europea està cada vegada més amenaçada per la coerció comercial de “les sancions secundàries que imposen els països per raons proteccionistes”.
D’altra banda, se situa el que Torrreblanca ha qualificat de “guerra freda tecnològica” la carrera de les grans potències pel domini de la tecnologia i com Europa es troba en una situació de desavantatge davant dels EUA i la Xina. “Europa ha posat en el centre de la seva estratègia tecnològica les persones, el human centric. Hi ha una visió civil de la tecnologia, una visió no defensiva. El model xinès hi té al centre l’autoritat i els Estats Units, la defensa”.
De l’Atlàntic al Pacífic
Per la seva banda, Jordi Torrent, cap d’Estratègia del Port de Barcelona, ha fet referència a la necessitat de la implicació del sector privat per adequar l’activitat import/export als nous paradigmes de sostenibilitat i tecnologia. En relació amb el Port de Barcelona, ha exposat que s’està treballant en el que ha denominat les Cinc D: descarbonització, digitalització, diversificació, diferenciació i la resiliència davant la disrupció. “Des dels anys 80, el sistema comercial ha canviat el seu centre de gravetat i ha passat de l’Atlàntic al Pacífic. Sortint de la pandèmia ens hem trobat que no ens arribaven semiconductors o faltava paper per imprimir, entre altres béns de consum. Això ens ha fet veure que el Port de Barcelona ha de canviar la manera de fer les coses, i que aquestes disrupcions en les cadenes logístiques ens han d’afectar el menys possible, seguint amb una importació i exportació eficient”.
El transport marítim és ara mateix el més sostenible, amb unes emissions de gasos d’efecte hivernacle que se situen per sota del 3%. En una situació ben diferent es troba el transport terrestre de mercaderies que genera el 25% de la petjada de carboni i que les polítiques europees penalitzen d’acord amb les estratègies comunitàries descarbonització que preveuen arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. En aquest sentit, Sergi Hernández , Manager de QESH,Healthcare Quality Lead Spain de DSV, la tercera empresa del món de transport logístic, afirmava que “la nostra missió és la descarbonització en logística i arribar la “Net Zero” per a l’any 2050”. Amb tot, el sector no amaga les dificultats i les incògnites que es plantegen: “com ens afectaran les taxes comunitàries i com hem d’afrontar “l’útima milla”. Hernández ha exposat també les diferents alternatives que ara mateix estan sobre la taula per fer més sostenible el transport terrestre: el camió elèctric, amb hidrogen i el combustible renovable HVO, i els avantatges i inconvenients que planteja cada solució ara mateix.
En el procés de descarbonització també preveu el concepte indústria km 0, que redueix les cadenes d’aprovisionament, d’acord amb la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’agenda de les Nacions Unides. En aquest sentit, Torreblanca ha exposat el debat que es viu entre els països membres, especialment França i Alemanya, a l’hora de defensar normes que promoguin aquest tipus de reindustrialització de proximitat i els esforços que s’estan realitzant per avançar en un model “d’interdependència estratègica oberta” per afavorir la indústria sostenible.
Tots tres experts -Torreblanca, Torrent i Hernández – han protagonitzat la taula rodona central de la jornada titulada “Com transformar els models de negoci tradicionals per aconseguir una internacionalització sostenible i rendible”
Intel.ligència Artificial (IA), ODS i tips
La 7a Jornada d’Internacionalització ha comptat també amb tres sessions Experiental WorkShop. Víctor de Francisco, managing director de Reexporta ha estat a càrrec del workshop: Com pot aprofitar l’empresa exportadora la intel·ligència Artificial (IA) en la recerca i promoció als mercats internacionals. Per la seva banda, Jordi Patiño Sáez, de SCM Manager de Kao Chimigraf, ha liderat la sessió de taller titulada El primer pas de la sostenibilitat empresarial (ODS): recomanacions a l’adaptació per a les pimes. El tercer workshop de la Jornada, Tips: els 5 reptes actuals de l’empresa internacionalitzada, ha estat a càrrec dels membres de l’equip professional de l’àrea de Serveis i Comerç Internacional de la corporació terrassenca, Daniel González, Montse Llimós i Ignasi Cuello.
Patrocinadors i col.laboradors
La 7a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa està patrocinada per CaixaBank, DSV Global Transport and Logistics, Viatges El Corte Inglés Empreses, i Serafí Indústria Gràfica Publicitària S.A. Compta amb la col·laboració de Port de Barcelona i el Digital Impulse Hub, i el suport del Consell General de Cambres de Catalunya. Diari de Terrassa i Via Empresa són Media Partners.