ERASMUS PER A NOUS EMPRENEDORS, ADAPTAT A LA COVID-19: LA CAMBRA DE TERRASSA HA GESTIONAT 377 INTERCANVIS DURANT L’ANY 2020
Èxit del programa Erasmus per a nous emprenedors, tot i les dificultats de la situació de pandèmia
Presentem 10 testimonis amb històries d’èxit d’intercanvis durant l’any 2020
S’han adoptat mesures de prevenció i flexibilització per tal d’adaptar aquest
programa internacional a la situació actual
Terrassa, 8 d’abril de 2021. La flexibilització de les condicions de participació ha permès continuar amb el desenvolupament del programa europeu Erasmus for Young Entrepreneurs liderat per la Cambra, que durant l’any 2020 ha gestionat amb èxit 377 intercanvis. L’aplicació d’un seguit de mesures adaptades a la canviant situació epidemiològica dels països ha possibilitat finalitzar intercanvis d’entre un i sis mesos i assolir els objectius marcats per als participants en els mateixos.
“Buscava una empresa d’acollida per millorar els meus coneixements sobre com dirigir una agència de màrqueting en línia (…). Al final de l’intercanvi, tenia la capacitat de treballar en un entorn internacional molt ocupat i de gestionar una empresa en línia en el dia a dia”, explica Dóra, una hongaresa que ha estat sis mesos a Espanya treballant en màrqueting. “Després del programa d’intercanvi, tinc previst dirigir el meu propi negoci (…)”.
“(…) Ara, tres mesos després d’haver acabat el programa, treballo per a una important empresa amb seu a Londres i, al mateix temps, estic en procés de crear el meu propi negoci de tutoria en línia. En resum, agraeixo haver participat en aquest programa, ja que m’ha donat la claredat i l’entusiasme que necessitava per a llançar els meus propers projectes”, explica Marianna, que va estar tres mesos a Suècia en una empresa especialitzada en educació interactiva. Intercanvi que va ser gestionat directament per la Cambra de Terrassa.
Prevenció anti-COVID
Entre les mesures preventives aplicades per a prevenir els contagis destaca la facilitació d’informació als potencials nous emprenedors sobre la situació epidemiològica als països d’acollida i la planificació de les dates més adients per a la seva participació. Des de la Cambra, es comunica també la situació d’obertura i tancament de fronteres i sobre els requeriments del viatge (proves PCR o d’altres). Així mateix, es donen recomanacions i informació sobre les normatives de prevenció davant la COVID-19, tant dels llocs de treball de les empreses d’acollida com del país de destí en general.
“Després de poc més de tres mesos, he après coses que no m’imaginava i que m’ajudaran a començar el meu negoci. Sense aquesta experiència no hauria estat possible. Residir en una ciutat com Berlín, plena d’art i creativitat, no té preu”, assegura Ignacio González. Aquest gestor de serveis culturals i artístics va haver d’endarrerir el seu viatge a causa de la COVID-19 i es va traslladar a Alemanya un cop van obrir les fronteres.
Combinació d’intercanvis telemàtics i físics
Per tal de flexibilitzar les condicions en cas d’empitjorament de la situació epidemiològica al país de destí durant l’intercanvi (entre un i sis mesos), el programa ofereix la possibilitat de combinar períodes de fins a dos mesos d’intercanvi telemàtic i presencial. Així mateix, el nou emprenedor pot interrompre l’intercanvi i tornar a casa tant de temps com sigui necessari, per continuar-lo posteriorment, quan la situació hagi millorat. Es determina un termini d’un any per a finalitzar l’intercanvi amb l’empresari d’acollida.
També s’ha establert la possibilitat d’iniciar intercanvis només online i no remunerats entre un empresari d’acollida i un nou emprenedor de dos països diferents, amb un límit màxim de tres mesos. L’intercanvi pot continuar de manera física al país de destí, entre un i sis mesos més, de manera continuada o fraccionada, i haurà de finalitzar en un termini màxim de dotze mesos. Durant l’estada al país de destí, es gaudeix de la beca habitual que atorga el programa Erasmus for Young Entrepreneurs.
Aquesta modalitat és interessant per a aquells nous emprenedors que hagin creat ja la seva empresa i no tinguin disponibilitat per a viatjar donat que el seu negoci està en plena activitat. Així es poden beneficiar d’una col·laboració a nivell internacional amb un empresari consolidat, que a més d’afavorir l’intercanvi d’experiències i coneixement de nous mercats, pot ser una porta oberta a noves oportunitats de negoci.
Erasmus for Young Entrepreneus
Erasmus per a Nous Emprenedors (Erasmus for Young Entrepreneurs) és un programa d’intercanvi empresarial que ofereix als nous emprenedors l’oportunitat de realitzar una estada professional amb un empresari consolidat en un país de la Unió Europea (UE). Un total 40 països participen actualment en el programa: Albània; Alemanya; Armènia; Àustria; Bèlgica; Bulgària; Croàcia; Dinamarca; Eslovàquia; Eslovènia; Espanya; Estònia; Finlàndia; França; Grècia; Holanda; Hongria; Islàndia; Irlanda; Itàlia; Lituània; Letònia; Luxemburg; Macedònia; Malta; Moldàvia; Montenegro; Polònia; Portugal; Regne Unit; República Txeca; Romania; Sèrbia; Suècia; Turquia; Ucraïna; i Xipre; i, des de l’any 2018, en forma de programa pilot, Estats Units, Singapur i Israel, el qual, actualment, s’ha ampliat amb noves destinacions: Canadà, Corea del Sud i Taiwan.